De liefde van een Vader

Iedereen ging er van uit dat Michael Phelps er wel weer even in zou slagen voor de derde keer goud te halen op de  200 meter vlinderslag. Maar opnieuw bleek dat niets zeker is op de Olympische Spelen. In de slotmeters werd hij geklopt door een jonge en relatief onbekende Zuid-Afrikaan: Chad le Clos.

Iedereen was lyrisch over Chads prestatie, maar de persoon die het meest uit z’n dak ging was z’n eigen vader. Kijk hier een prachtig interview met vader le Clos. De beste man kan amper uit z’n woorden komen om te beschrijven hoe trots hij is op z’n 20 jarige zoon en hoeveel hij van hem houdt.Vader le Clos: ‘Unbelievable! Unbelievable! (…) He’s the most down-to-earth, beautiful boy you’ll ever meet in your life’ (…) Look at him, look at him! (…) I love him!!!’

Nu zou je hier heel nuchter op kunnen reageren door te stellen, ‘natuurlijk houdt hij nu van z’n zoon en is hij trots! Hij heeft net een gouden medaille gewonnen!’.

Klopt.

Maar vaders die echt uit het juiste hout gesneden zijn, blijven hun kinderen ook aanmoedigen als het niet goed gaat. Juist als het helemaal fout gaat. Een mooi voorbeeld hiervan komt opnieuw van de Olympische spelen, Barcelona ’92. Brits atleet Derek Redmond ligt op koers voor een medaille voor de 400 meter sprint finale. Als 19 jarige had hij al het Britse record op de 400 meter verpletterd. Op de Spelen van Seoul ’88 moest hij 10 minuten voor tijd opgeven door een achillespees-blessure. 5 operaties en een lange revalidatie periode volgden. De Spelen van 1992 moest zijn moment worden, zijn podium om de wereld te laten zien hoe goed hij was. Maar dit is wat er dan gebeurd:

Je begrijpt het, de man die naast Redmond komt lopen is z’n eigen vader. Heel z’n carrière  is hij hem tot steun geweest. In de momenten van overwinning en glorie, maar ook juist nu.  Hij springt met z’n logge lijf over de reclame borden, duwt de security mensen opzij en rent naar z’n zoon. Komt langszij en ondersteunt hem, op het meest moeilijke moment van z’n leven.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik dit filmpje niet kan kijken met droge ogen. Waarom raakt dit filmpje mij en zoveel anderen? Ik denk dat een van de redenen is dat we diep van binnen een verlangen hebben naar een persoon in ons leven die er altijd voor ons is, ons onvoorwaardelijk lief heeft en ondersteunt wanneer we het moeilijk hebben. Een persoon die onze lekkende  liefdestank elke keer weer kan vullen. Een volmaakte Father figure.

Hoewel velen van ons zeker liefde en aandacht van onze aardse vader (of moeder) hebben ontvangen, kan geen mens dat verlangen en die leegte in ons vervullen. Daarom is het ook zulk goed nieuws wat Jezus bracht: dat God een perfecte Vader is en ook voor ons wil zijn. Door geloof in Jezus, de volmaakte Zoon van God, mogen ook wij kinderen van de Hemelse Vader worden, en de Geest van God zal ons dan diep van binnen overtuigen van God’s oneindige Vaderliefde voor ons.

En omdat u zijn kinderen bent, heeft God ons de Geest van zijn Zoon gegeven, die ‘Abba, Vader’ roept. (Galaten 4:6).

De Geest  wordt door Jezus ook wel de Trooster genoemd. In de oorspronkelijke Griekse tekst werd hiervoor het woord paracletos gebruikt. Dit  betekent letterlijk ‘hij die langszij komt om te ondersteunen’.

Veelbetekenend, niet? Met het filmpje van vader en zoon Redmond vers op het netvlies…

Geest van God, help ons opnieuw te zien hoeveel onze Hemelse Vader van ons houdt. Onvoorwaardelijk. Als  het leven ons toelacht, maar juist ook wanneer het tegenzit en het leven pijn doet. Help ons te geloven en te ervaren dat U juist dan langszij komt. Als een liefdevolle Vader…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s