3:18

Dit is de allereerste boekbespreking op m’n blog. En als het er toch een keer van moest komen, laat het dan voor dit boek zijn: Kijken naar de Heer, veranderen door zijn schoonheid van collega Jos Douma. Een boek over een onderwerp waar ik me al jaren intensief mee bezig houd: hoe groeien we nu eigenlijk geestelijk?  Hoe worden we meer als Jezus?

Ik ben het volledig met Jos eens dat dit de belangrijkste taak is van de kerk: mensen helpen te groeien naar het beeld van Jezus. Of zoals C.S. Lewis het zo subliem zegt: “The church exists for nothing else but to draw men into Christ, to make them little Christs. If they are not doing that, all the cathedrals, clergy, missions, sermons, even the Bible itself, are simply a waste of time. God became a Man for no other purpose.”

Maar deze geestelijke groei is makkelijker gezegd dan gedaan. En is voor velen een bron van frustratie (ik merk zo weinig groei bij mezelf!) of onduidelijkheid (moet ik nu hard m’n best doen of juist niet omdat God het in mij doet?). Er zijn al zoveel geestelijke zelfhulpboeken, en ze spreken elkaar vaak behoorlijk tegen…

Worden als Jezus, wat moeten we er allemaal voor doen, of juist niet doen?

Jos’ insteek van dit boek over dit geestelijke veranderingsproces is verrassend eenvoudig: het enige wat nodig is, is kijken naar de schoonheid van Jezus. Hij baseert dit op het vers 2 Korintiers 3:18:

“Wij allen die met onbedekt gezicht de luister van de Heer aanschouwen, zullen meer en meer door de Geest van de Heer naar de luister van dat beeld worden veranderd.”

In korte, overzichtelijke hoofdstukken wordt dit vers uiteengezet. De lezer wordt  meegenomen in een boeiende zoektocht naar de betekenis door achtereenvolgens stil te staan bij ‘de luister van de Heer’, ‘met onbedekt aangezicht aanschouwen’, en ‘meer en meer worden veranderd’. Dit klinkt misschien wat theoretisch, maar Jos weet het op een pakkende manier uit te leggen en praktisch te maken.

Hoe hij dit precies doet ga ik niet verklappen, maar ik kan wel vertellen dat het in mij een diep verlangen heeft aangewakkerd om nog meer naar de heerlijkheid van Jezus te gaan kijken. Om nog meer onder de indruk te zijn van God’s schoonheid en grootheid. Door in stilte en aanbidding tijd met Hem door te brengen. Door zijn woorden te lezen, te horen, te overdenken. Zodat die woorden steeds meer  door Zijn Geest gaan leven in ons hart en denken. Zodat Jezus zèlf steeds meer gaat leven in ons. Zodat wij steeds meer worden als Hij.

Jos slaat de spijker op de kop als hij zegt, “Het is niet iets voor hobbyisten, iets voor de enthousiastelingen onder de christenen: veranderen naar het beeld van de Heer. Het is onze bestemming!”. Daarom raad ik dit boek van harte aan. En ik hoop met Jos hoop dat er een ware 3vers18-beweging op gang mag komen. Een beweging van christenen die zich voor een persoonlijk geestelijk veranderingsproces willen laten inspireren door dit bijzondere Bijbelvers.

3:18=verandering. Zo eenvoudig is het. Zo Heerlijk eenvoudig…

2 comments

  1. Arnold · november 9, 2011

    Nou, ik ben wel nieuwsgierig geworden. Ik denk dat de westerse kerk hier helderheid over nodig heeft. Veranderen door te kijken… het klinkt haast erg eenvoudig, maar misschien hebben we dit over het hoofd gezien (flauw). Kijken en ook echt zien. Focussen. Hmm. Ja… In elk geval is de luister van de Heer onnoemelijk mooi. Ik zeg doen… euhm, ik bedoel: zien!

  2. Pingback: Kleine Christussen. Geestelijke vernieuwing volgens 3vers18 « Jos Douma

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s